Kadeniz ve Fırtına Vadisinde Yeme-İçme Önerileri

Kadeniz ve Fırtına Vadisinde Yeme-İçme Önerileri

Trabzon-Rize Gurme Rehberi

Herkese merhabalar, Fırtına Vadisi’nde gezilecek yerler ile ilgili tavsiyelerimi sizlerle paylaşmıştım. Bu yazıma yeni rotalar, yeni yaylalar eklemeden önce Doğu Karadeniz’in kalbi olan Rize’de ve Trabzon’da ulaşabileceğiniz lezzetleri anlatmak istedim. Başlık biraz iddialı oldu, baştan söylemek lazım gurme olacak kadar hatta bir de gurme rehberi yazacak kadar bir bilgi birikimim olduğunu asla iddia etmiyorum. Fakat hem o coğrafyanın insanı olduğumdan hem de sürekli seyahat ettiğimden hangi lezzete nerede ulaşabilirsiniz, hangi mekanlar size gerçekten kaliteyi ve lezzeti sunabilir konusunda bir fikrim var.

İlk olarak Trabzon’dan başlayarak Rize ve Fırtına Vadisi’nde bakalım nerelerde neler yiyip içebiliriz?

Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı 

Pilav, Trabzon ve Rize’de belki her evde muhlama kadar, karalahana kadar sık yapılan ve tüketilen bir yemektir. Yüksek yaylalardan gelen tereyağıyla birleşince pirinç, harika bir tat çıkıyor ortaya. Kalkanoğlu pilavcısı 150 yıllık, nesilden nesile aktarılan lezzeti aynı kalite yapmayı başarmış bir aile işletmesi.  P Pilava bir diğer lezzet katan malzemenin de kemik suyu olduğunu söylüyor ustalar. Ayrıca kuru fasulyesi ve kavurması da harika. Trabzon’a her gittiğimde mutlaka uğramaya çalıştığım Kalkanoğlu’nu, Doğu Karadeniz’e gezmeye giden herkese de şiddetle tavsiye ediyorum. Ama çok geç kalmayın. Zira pilavın bitmesi mekânın kapanması anlamına geliyor. Çok güzel, şirin bir yer Kalkanoğlu Pilavcısı.

Rüştü’nün Fırını

Yıllar önceki otantikliğini koruyan taştan yapılmış harika binasıyla ve mis gibi ekmek, pide kokularıyla sizi içeri davet ediyor bu güzel fırın. Kalkanoğlu pilavcısıyla aynı semtte birbirlerine komşu bu iki mekân. Yıllar boyunca ne ustalar ne ekmekler pideler yapmıştır o tezgâhta kim bilir. Pidenizi beklerken taş fırından gelen harika kokular sabrınızı zorlayabilir. Karadeniz’deki çoğu yer gibi burada da her şey bol yağlı ama asla rahatsız etmiyor. Malzeme kalitesi ve bolluğu, ustaların müthiş lezzetiyle benim en favori yerlerim arasındadır Rüştü’nün Fırını. Mutlaka gidin, görün, sohbet edin ve lezzetlerini tadın.

Rize Liman Lokantası

Çocukluğumdan beri ne zaman İstanbul’dan memleketim Rize’ye seyahat etsek ailecek uğradığımız bir mekân Liman lokantası. Liman lokantasını herkes bilir ve tavsiye eder, herhangi bir yemeğiyle ilgili olumsuz görüşü olana hiç rastlamadım. Kuru fasulyesinin güzelliğinden, dönerin lezzetine ve sabahın çok erken vakitlerinde hazırlanmaya başlayan kavurmasına kadar her şey kusursuz. Yemekleri dev bir kuzine üzerinde odun ateşinde pişiriyorlar. Bu ocağı görmek için bile gidilesi bir yer. Ve tabii ki bu listede olan çoğu lokanta gibi Liman’ın da harika bir sütlacı var. Yolu Rize’den geçen herkes başka bir alternatif düşünmeden arabasını Liman’a sürsün, eminim pişman olmayacaksınız. 

Çayeli Lale Lokantası

İşleyişi ve konsepti neredeyse Liman lokantasıyla aynı Lale Lokantası’nın ama asla aralarında bir seçim yapamıyoruz çünkü iki işletmede lezzetli ve kaliteli ürünleri müşterisine aynı hassasiyetle sunuyor. Lokantanın en iddialı olduğu konu kuru fasulye dünyaca ünlü olduğunu söylüyorlar ama benim favorim pilav üstü döner ve sonrasında atom sütlacı. İlçe merkezinde sahil yoluna da oldukça yakın. Gezi programınızda kolaylıkla bulabileceğiniz ve zamanınızı almayacak bir yerde

Mora Restoran

Fırtına Deresi’nin, Fırtına Vadisi’nin hemen başında, 3.Km’de yer alan Mora mutlaka görülesi bir yer. Büyük bir çaylığın ve bostanın içerisinde yerleşik Mora. Bostandan gelen sebze ve meyveler direk masanıza geliyor. Kullanılan her malzeme kendi üretimleri. Mora’da veya yaylalarında.  Kahvaltısı enfes. Kivi, demir elma reçelleri, muhlama ve kaymakları alışkanlık yapabilir. Yöresel tencere yemekleri de vadinin en iyilerinden. Mora benim Fırtına Vadisi’ndeki favori mekanlarım arasında en başlarda. Bazen kahvaltı, bazen yemek, bazen de dinlenmek ve bir kahve içmek için ideal. Gitmişken kendini insan sanan köpekleri Moni’yi de mutlaka sevin.

Lazika

Lazika’da Mora gibi Fırtına Deresi 3.Km üzerinde bulunuyor. Lazika’ya da uğrayarak harika çaylarını tadabilirsiniz. Yüzümüz her zaman gülüyor, çayımız her zaman enfes. Bekliyoruz. 

Zua Coffee (Şenyuva Köyü)

Eski ismiyle Çinçiva köyünde bulunan bir 3.dalga kahveci Zua. Ama onlara sadece kahveci demek doğru olmaz zira Kaçkar Dağları’ndan topladıkları dağ meyveleriyle yaptıkları harika sakızlı muhallebisi, Mürver Çiçeği Gazozu (Pohpedi) ve Çikolatalı Tartı mükemmel. Üstelik Zua tanığımız bir isim olan Vedat Milor’un da listesine girmiş ve iyi de bir puanı kazanmış durumda. Mekânın sahipleri Elif ve Apo da benim çok sevdiğim arkadaşlarım ve harika insanlar. Bu sene Zua’da eski zamanlara göre daha çeşitli tatlılar çıkıyor Emel Bahçıvan ve Yasemin Taşkın’ın ellerinden. Yolu Çamlıhemşin’e düşen herkese şiddetle tavsiye ediyoruz.

Çat Vadisi Alabalık Çiftliği

Kaçkar Dağları’nın biraz da yüksek kesimlerine doğru götürmek istedim sizleri. Çat Vadisi’ndeki alabalık çiftliğinde belki yemek yeme şansınız olmayabilir ama harika balıklarını satın alıp kendiniz pişirerek lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. Çiftlik alabalıklarının yanı sıra Kaçkarların en güzel yaylarından biri olan Haçivanak Yaylası’nın deresinden alınan yumurtalarla gerçek “Dağ Alası” da bulmanız mümkün. Bu güzel tesisin sahibi Tezcan Biber de oradaysa onun güzel sohbetine katılarak vadi hakkında A’dan Z’ye bilgiler almanız mümkün.

Trabzon ve Rize’deki lezzetler için fikir vermek ve belki de bunun için bir program hazırlıyorsanız işinizi kolaylaştırması adına kendi favori lokanta, restoran ve kafelerimi sizlerle paylaştım. Bu mekanların hepsinde zaman geçirmek şansım olduğundan ve gönül rahatlığıyla tasviyelerimi sundum sizlere. Umarım faydalı olmuştur. Doya doya gezeceğiniz seyahatleriniz olsun.

Muhabbetle,

Etiketler: Blog
Kasım 10, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR