Etki Odaklı Çay Üretimi
Ülkemiz, Doğu Karadeniz’in bereketli topraklarında yaklaşık 85 yıldır devam eden bir çay üretim geleneğine ev sahipliği yapıyor. Binlerce ailenin direk veya dolaylı olarak geçim kaynağı çay tarımı. Çayın ekonomik değeri ise sanayileşen ve tek çeşitte sınırlanan çay üretimi etkisi ile maalesef düşüyor. Hane başına düşünen çay bahçesi büyüklüğü de miras paylaşımı nedeni ile nesilden nesile küçülüyor. Bu iki unsur ailelerin sürdürülebilir bir geçim kaynağına ulaşmasının önündeki en büyük engel.
Kırsalda nitelikli iş imkânı maalesef çok sınırlı. Büyük fabrikalarının paketleme ve destek birimlerinin büyük şehirlere kaydırması bölge halkı için nitelikli iş imkânlarının ortadan kalkmasına, çay ekonomisini sezonluk ve yetersiz bir gelir unsuru haline gelmesine sebep oluyor. Bunun sonucu da malum bir sonuç. Köyden kentlere olan düzensiz göç. Kentler büyürken kırsal boşalıyor ve iki tarafta da sürdürülebilir bir yaşama ulaşmak maalesef mümkün olmaktan çıkıyor.
Peki, Lazika neyi farklı yapmaya çalışıyor?
Lazika olarak çayın tam içinde, kırsalda dünya için lezzetler tasarlıyoruz, çaylar üretiyoruz. Ürettiğimiz katma değerin 98%'i bulunduğumuz bölgede kalıyor. Çalışan arkadaşlarımızın tamamı tüm yıl bizimle, mevsimsel çalışan değiller. Ardeşen bizim Global Genel Müdürlüğümüz. Amacımız 5 yıl içerisinde 500 tam zamanlı nitelikli istihdam, 10 yıl içerisinde 1000 tam zamanlı nitelikli istihdam. Köyden şehre göçü engelleyeceğiz. Üniversiteyi bitiren genç arkadaşlara dünya standartlarından bir iş imkânı yaratacağız Ardeşen'de.
Daha kaliteli, iyi toplanmış çaya daha çok ücret ödüyoruz. El ile toplama çaya ortalama olarak 4 kat fazla ücret ödüyoruz. Bu hem çayın ekonomik değerini artırıyor hem de çayın kalitesini. 380 dünyalar güzeli Teyzemiz, Ablamız bizim için el ile 2.5 yaprak çay topluyor. Aldığımız çay miktarı her sene 3-4 katına çıkıyor. Çünkü iyilik bulaşıcı. Her sene daha fazla müstahsil el ile çay topluyor. Bu nitelikli çaylar ülkemizin dışında 50 ülkede afiyetle içiliyor.
Bez ambalajlarımız Ardeşen'de köylerde kadın girişimciler tarafından dikiliyor. Çılgın bir projeydi. Müşterilerimiz de destekledi ve gerçek katma değer yaratan çok güzel, sürdürülebilir proje haline geldi bez ambalajlarımız. Çaya iyi gelen bir proje.
Amacımız Lazika'nın kırsalda olan etkisini her sene 3 katı arttırmak. Organik büyümenin dışında, yeni projeler ile gerçekleştireceğiz bu planı. Sizleri de zaman zaman Etki projelerimizden haberdar edeceğiz.
Hep beraber iz bırakacağınız, etkimizin katlanarak arttığı güzel günlere.
İşte bu noktada "Etki Odaklı Çay Üretimi" devreye giriyor. Amacımız, Lazika'nın zengin çay mirasını korurken, üretim süreçlerimizi çevre dostu ve toplumu destekleyici yöntemlerle harmanlamak. Çay bahçelerimizde organik tarım yöntemleri uyguluyor, yerel toplulukları destekleyen projeler geliştiriyor ve her bir çay yaprağında hem lezzeti hem de iyiliği barındırmayı hedefliyoruz.