İyi çay bir tasarım işidir. Her doğal çay iyi değildir.
Çayın topraktan bardağınıza kadar nasıl geldiğini bilmiyorsanız, çayla tasarımın ne ilgisi var diyebilirsiniz. Oysa ki, çok ilgisi var.
Yan yana iki bahçe hayal edin. Çay yetiştirilen iki çay bahçesi… O yan yana iki çay bahçesinden toplanıp işlenen çayları alıp 2 demlik çay demlediğimizi düşünün.
Aynı marka iki demlikte, aynı marka suyla, aynı ocakta, aynı şekilde demleyeceğiz. Birini bir bardağa, diğerini de tıpkısının aynısı başka bir çay bardağına dolduracağız.
İşte o iki bardak çaydan birine bayılabilir, diğerinden hoşlanmayabilirsiniz. Çünkü, yan yana iki bahçeden aynı bitki toplansa da, topraktan bardağa gelene kadar çayın karakterini etkileyen çok fazla unsur vardır.
Çayın toplanma zamanı ve toplanma şekli, sonucu etkiler. Kaç farklı bahçeden toplandığı, hangi rakımdaki bahçelerden toplandığı, sonucu etkiler. Toplandıktan sonra işleme başlanana kadar geçen süre, sonucu etkiler. İşleme başlanana kadar geçen sürede çayın nerede nasıl beklediği, sonucu etkiler.
Sonra çay, soldurma, kıvırma, kurutma isimleri verilen bir dizi işlemden geçer. Bu aşamaların her birinde ne kadar süre harcandığı ve hangi miktarda çayın aynı anda işleme sokulduğu, sonucu etkiler.
Sonra nasıl harmanlandığı ve paketlendiği, sonucu etkiler. Yani topraktan bardağa gelene kadar çayın tadını, kokusunu, rengini, demini, berraklığını etkileyen onlarca unsur vardır.
İşte bu yüzden iyi çay bir tasarım işidir. İyi bir çay için tüm bu unsurların doğru biçimde tasarlanması gerekir.
Peki içtiğimiz her çay böyle tasarlanmıyor mu? Hangi çayı içtiğinize bağlı. Çay artık çoğunlukla “endüstriyel” anlayışla üretiliyor.
Binlerce ton çay işleyip marketlere gönderiyorsanız, tüm o çayları satmak için de milyonlarca lira reklam bütçesi harcıyorsanız, iyi çay tasarlamakla ilgilenecek mecaliniz kalmayabilir. Amacınız, olabildiği kadar çok çayı, olabildiği kadar hızlı şekilde paketleyip satmak olur. Bu kadar büyük operasyon, ince tasarımlara izin vermez. Endüstriyel gerçeklik bu.
Ama bizim yöntemimiz bu değil. Operasyonumuz o kadar büyük değil. Fabrikasyon üretmek zorunda değiliz. Bu yüzden ürettiğimiz çayın tasarımına da kafa yorabiliyoruz.
İyi çayın kıymetini bilenler için, belirli bir miktarda çayı, inandığımız şekilde topluyor, işliyor ve mükemmel bir çay deneyimine ulaşmaya çalışıyoruz.
İyi çay bir tasarım işidir. İyi tasarlanmış bir çayın tadını daha çok kişi çıkarabilmeli.