Bir Biyo-Tatlandırıcı: Şeker Otu/Stevia

Bir Biyo-Tatlandırıcı: Şeker Otu/Stevia

Bir Biyo-Tatlandırıcı: Şeker Otu/Stevia

Son yıllarda üzerinde en çok çalışılan doğal tatlandırıcılardandır. Çok uzun zamandır tatlandırıcı ve tedavi edici özelliği sebebiyle stevia (şekerotu, şeker bitkisi de denir) Paraguay ve Brezilya’da; bir süredir de Japonya’da tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır. Stevia’dan elde edilen özütün kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu kabul edilmektedir. Stevia ile ilgili bazı araştırmalar diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir.

Stevia’nın İçeriği

Stevia yaprakları yüksek fenolik bileşiklere sahiptir. C vitamini, karotenoidler, klorofiller, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Stevia Nerede Yetişir?

Stevia nemli ortamlarda, 60-90 cm boyunda, ortalama 25 °C’de ve bazı türleri 2300-2900 metre yüksekliklerde yetişen bir bitkidir. Papatyagiller ailesinin üyesidir.

Stevia’nın Tadı Nasıldır?

Stevia sıfır kaloridir. Stevia içerdiği bileşikler sayesinde kurutulmamış halde normal şekerden 10-15 kat, kurutma işlemi görmüş Stevia ise 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahiptir. Tatlandırıcılar, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren maddelerdir. Stevia kullanımı yaygınlaşan doğal tatlandırıcı olup birçok üründe kullanılmaktadır. Özellikle obezite, hipertansiyon ve diyabet hastalarının da kullanabileceği bir tatlandırıcıdır. Fakat yine de doktorlarımıza danışmadan tüketmeyelim. Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanlara Stevia içerikli ürünlerimizi tavsiye etmeyiz.

Stevia ve Lazika

Lazika’da; Hisli Harman’larımızdan Lunapark’ta ve Hibiskus içeren Soğuk Demleme Bitki Çayı’mızda Stevia kullanmayı tercih ettik. Lunapark içip zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsanız doğru yoldasınız!

Afiyetle Lazikasever

Tuğçe.

Referanslar:

Etiketler: Blog
Kasım 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR