Çay ve Kafein

Çay ve Kafein

Çayda olan kafein miktarı çayın çeşidine, bölgesine ne zaman toplandığına ve ne kadar sure demlendiğine göre değişiklik göstermektedir.
Kafein; çay, kahve, mate ve guarana gibi bitkilerde doğal olarak bulunmakta, bazı gazlı içecek ve ilaçlarda ise sentetik olarak bulunmaktadır.
Kuru yaprak çayda olan kafein oranı kahveden yüksektir. Ancak kahve çekirdekleri içilebilir kahve haline gelirken yüksek oranda kafein salınır. Ortalama olarak kahve çaya göre 2 kat daha fazla kafein içerir.
Çay ve kahve çeşitleri için bir fincan içecekte olan kafein oranları aşağıdaki gibidir;

Kahve

  95-200mg arası

Siyah Çay

  40-80 mg arası

Yeşil Çay

  12-40 mg arası

Beyaz Çay

  6-12 mg arası

Türk gıda kodeksine göre kuru çayda olan kafein oranı min 1.6% olmak zorundadır. (Tüm çay çeşitlerinde farklı kafein oranı olsa da min miktar tüm çay kategorisi için aynıdır)

Yeşil çayda da kafein vardır ama siyah çayın yarısı düzeyindedir. Bunun dışında yeşil çayın içinde L-Thianine isimli bir başka aktif madde vardır. L-Thianine ve kafeinin kaygı bozuklukları üzerinde olumlu etkisi vardır.

Etiketler: Blog
Aralık 15, 2017
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR