Çayda bulunan kafein miktarı, çayın çeşidine, toplandığı bölgeye, ne zaman toplandığına ve ne kadar süreyle demlendiğine göre değişiklik göstermektedir.
Kafein; çay, kahve, mate ve guarana gibi bitkilerde doğal olarak bulunmakta olup, bazı gazlı içecekler ve ilaçlarda ise sentetik olarak yer almaktadır.
Kuru yaprak çayındaki kafein oranı kahveden yüksektir. Ancak, kahve çekirdekleri içilebilir kahve haline gelirken yüksek oranda kafein salınır. Ortalama olarak, kahve çaya göre 2 kat daha fazla kafein içerir.
Çay ve kahve çeşitleri için bir fincanda bulunan kafein oranları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Türk Gıda Kodeksi'ne göre kuru çayda bulunan kafein oranı minimum %1.6 olmalıdır. (Tüm çay çeşitlerinde farklı kafein oranı olsa da, minimum miktar tüm çay kategorisi için aynıdır.)
Yeşil çayda da kafein bulunmakla birlikte, bu oran siyah çayın yarısı düzeyindedir. Bunun dışında yeşil çayın içinde L-Thianine adlı başka bir aktif madde bulunmaktadır. L-Thianine ve kafeinin birleşimi, kaygı bozuklukları üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.